Selecteer een pagina

Hotelmanager Niek Van den Broek schakelde Hans in voor de verbouwing van de hotelkeuken van Hotel Mercure Tilburg Centrum. “Ik had iemand nodig die aan mijn kant stond. Die de wensen van mijn keukenteam in kaart kon brengen en me adviseerde over de voorstellen van de keukenleveranciers. Iemand die voor me vertaalde. Dat is Hans. Ons hotel heeft nu een keuken die er jaren tegenaan kan. Die zijn investering waard is. Hans heeft ontzettend veel ervaring en vakkennis, is een echt horecadier en een gepassioneerd Bourgondiër. Dat maakt hem de perfecte adviseur als je een perfect eindproduct wilt.”

Mercure Tilburg maakt deel uit van de gelijknamige hotelketen. Die keten telt wereldwijd meer dan zevenhonderd hotels. Mercure Tilburg is ook de thuisbasis van restaurant Taste!, al jaren een vaste waarde in de Gault Millau. Hotelmanager Niek Van den Broek: “De keuken van Taste! pakten we al aan in 2008. Maar ook de hotelkeuken was aan vernieuwing toe. Ze was veertig jaar oud en te klein geworden.”

De verbouwingen waren onderdeel van een veel grotere verbouwing. Niek creëerde meer ruimte door in het bedrijfsgebouw een voormalig winkelcentrum en parkeergarage om te bouwen. Een deel van die vrijgekomen ruimte was bestemd voor de keukenuitbreiding. Als hotelmanager was het aan Niek om voor al die werken knopen door te hakken. “Ik wil altijd verschillende opties. Of het nu een parkeergarage is of een keukenrenovatie: ik wil kunnen kiezen. En ik wil de consequenties van die keuzes perfect kunnen inschatten. Ik doe de investering. Niet mijn chef-kok. En niet de keukenleverancier. Dus wil ík de knopen doorhakken.”

“Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan als je niet zoveel van keukens weet. Stel nu dat je moet kiezen tussen twee ovens. Je chef-kok zal natuurlijk de meest geavanceerde willen. En je keukenleverancier heeft er ook baat bij dat je het duurdere model kiest. Het risico bestaat dat ze je dan iets wijsmaken. En je dus niet de beste keuze maakt. Daarom had ik iemand nodig die aan mijn kant stond. Iemand die ik kon vertrouwen. Iemand die me zou helpen om het maximale uit die nieuwe keuken te halen. Want we spreken hier over een investering van 400.000 euro. Dan wil je op het einde van de rit een keuken die het langer dan tien jaar volhoudt.”

“Ik moest meteen aan Hans denken. Ook de keuken van Taste! is namelijk van zijn hand. Hans ging toen tot het uiterste voor mij als klant. Dat is me altijd bijgebleven. Ook nu hielp hij me weer om de wensen van mijn keukenteam in kaart te brengen. En adviseerde me over de voorstellen van de verschillende keukenleveranciers. Zo had ik steeds iemand die voor me vertaalde. En bij wie ik terecht kon voor raad.”

“Hij is samen met mij, mijn chef en sous-chef rond de tafel gaan zitten. Om zicht te krijgen op hoe ze werken. Wat ze precies nodig hebben. Hoe zij het zien. Wat is jullie huidige behoefte? Hoe groot is de kans dat die behoefte wijzigt? Natuurlijk botste het af en toe. Maar zo kom je wel tot de essentie. En tot een keuken die écht werkt. Dat gaat over de indeling en de apparatuur, maar even goed over de kleine details. Waarom wil jij die bepaalde machine? Wat ga je er precies mee doen? Hij blijft doorvragen tot hij tot de essentie komt. En dat vertaalt hij dan naar een ontwerp. Uiteraard botste het af en toe tussen Hans en mijn chef. Die eerste is ontzettend eigenwijs. En voor die tweede is het niet vanzelfsprekend dat iemand hem een spiegel voorhoudt. Om iemand met zoveel ervaring tegenover je aan tafel te krijgen die je werkwijze af en toe in vraag stelt. Maar als mijn chef er eens een nacht over had geslapen, moest hij toegeven dat Hans het bijna altijd bij het rechte eind had.”

“Met het definitieve ontwerp en bestek trok ik naar enkele keukenleveranciers. Maar daarmee is Hans zijn rol nog niet uitgespeeld”, vertelt Niek. “Ik ben geen kok, maar wordt wel verondersteld om te kiezen tussen pakweg verschillende koelsystemen. Dan is het goed dat ik op het advies van Hans kan terugvallen. Voor het werkblad kon ik bijvoorbeeld kiezen tussen een dikte van één en drie millimeter. De leverancier raadde dat laatste aan. Maar dat scheelde al snel enkele duizenden euro’s. Hans is dan heel eerlijk. Wil je mooi voor even? Wil je na enkele jaren al opnieuw kosten maken? Als je kwaliteit wilt, zou ik de leverancier volgen. En ik weet dat dat advies oprecht is. Ik kijk erg tevreden terug op de samenwerking. Onze keuken zit helemaal goed. Dat weet ik zeker. Ten eerste omdat er nog niemand van ons keukenteam bij me is komen aankloppen om iets te veranderen. Soms stoot je in de eerste dagen na een bouw- of verbouwproject op van die kleine dingen die beter kunnen. Dat is nu niet het geval. Alles wordt gebruikt zoals het hoort, zoals het overdacht is. Dan weet je dat je keuken daadwerkelijk werkt. Ten tweede omdat mijn keukenteam met een trots gevoel komt werken. Ze zijn weer trots op hun werkplek. Ze nodigen zelfs vrienden en familie uit om een kijkje te nemen.”

“Ons hotel heeft nu weer een keuken die er jaren tegenaan kan. Die zijn investering waard is. Hans leverde dus goed werk af. Voor de tweede keer op rij. Hij heeft ontzettend veel ervaring en vakkennis, is een echt horecadier en een gepassioneerd Bourgondiër. Dat maakt hem voor mij de perfecte adviseur als je een perfect eindproduct wilt.”